Majke Srebrenice Ogorčene VRS-Oficiri Svjedoci Tužilaštva Brane Karadžića

Majke Srebrenice na Protestu u Tuzli (11 marta 2012)

Majke Srebrenice na Protestu u Tuzli (11 marta 2012)

Dnevni Avaz — Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ danas su, kako to već punih 16 godine čine svakog jedanestog u mjesecu, mirnim protestom na ulicama Tuzle ponovo ukazale na razmjere zločina genocida počinjenog nad civilima Srebrenice.

Nekoliko stotina majki, kojima su se, uz pedesetak članica Udruženja „Zemzem“ iz Slovenije, pridružile i znatan broj Tuzlanki, pronijele su gradom jastučiće na kojima su izvezena imena njihove ubijene djece.

– Nažalost, Slobodan Milošević, jedan od najvećih krivaca za sve što se dogodilo u posljednjem ratu, pa i genocid u Srebrenici, umro je, a da nije dočekao izricanje kazne. Za istoriju on će biti nevin, a za nas zauvijek će ostati zločinac. Tribunal u Hagu, kako je to dozvoljavao Miloševiću, danas dozvoljava i zločincima Karadžiću, Šešelju, Mladiću da od sudnice prave cirkus i tako otežu sa procesom, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica udruženja „Žene Srebrenice“.

Srebreničanke su, posebno, ogorčene na činjenicu da se u procesu protiv zločinca Radovana Karadžića, pojavljuju oficiri VRS koji na sudu očigledno brane Karadžića, iako su svjedoci Tužilaštva.

-Ti ljudi, kakav je i Manojlo Milovanović, umjesto da su iza rešetaka, danas pod zakletvom lažu da su naša djeca ginula u vojnim operacijama, a ne da su ih s povezima na očima strijeljali njegovi i Mladićevi vojnici. Tražit ćemo odgovore od domaćeg pravosuđa, koje svakodnevno pritvara pripadnike Armije BiH za izmišljene zločine, da, ako to već nije učinjeno, pokrene istragu protiv Milovanovića – kazale su nam majke Srebrenice.

Inače, gošće iz Slovenije koje su danas pružile podršku ženama Srebrenice, posjetile su i Memorijalni centar Potočari, te položile cvijeće na Kapiji mjestu stradanja tuzlanske mladosti.

About Bosnian Genocide

For genocide deniers, the biggest nightmare is the truth.
This entry was posted in Bosnian Genocide. Bookmark the permalink.