Srbi Primoravali Bošnjake na Lažne Izjave o tkz. Zločinima nad Srbima

Asim Bašić, svjedoči video linkom na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu

Asim Bašić, svjedoči video linkom na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu

Asim Bašić iz sela Bašići kraj Gackog je, mada ranjen, uspeo da pobegne i preživi strijeljanje grupe od oko deset Bošnjaka na mostu u mestu Kotlina

Asim Bašić, bagerista iz sela Bašići kraj Gackog, je na suđenju čelnicima policije Srba u Bosni Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu opisao kako je u avgustu 1992. preživeo strijeljanje na mostu u Kotlini.

U proljeće te godine, rekao je svjedok, bošnjačke radnje u Gackom su minirane i zapaljene, a Bošnjaci su otpuštani iz državnih preduzeća. On je prestao da odlazi na posao nakon što mu je poslovođa saopštio da su ga policajci tražili radi “informativnog razgovora”. Znao je, kaže, da se oni koji su tih dana privođeni na informativni razgovor “ne vraćaju, već završe u podrumu hotela Terma”.

Hotel Terma se u optužnici navodi na spisku zatočeničkih objekata u kojima su tokom juna 1992. godine zatvarani, prebijani i seksualno zlostavljani Bošnjaci. Po optužnici, dio zatočenika je preminuo od posljedica prebijanja. Za zločine u Gacku tereti se prvi ministar policije bosanskih Srba Mićo Stanišić, a ne i suoptuženi Župljanin.

Nakon što je u junu 1992. godine svjedokova kuća srušena u granatiranju, on je sa porodicom i oko 500 ljudi iz okolnih sela proveo dva mjeseca u obližnjim planinama. Prema svjedoku vojska je granatirala selo, a policajci su potom ulazili i “pljačkali šta su stigli, a koga bi našli živog oni bi ga ubili”.

Bašić je uhapšen sa grupom od oko 50 muškaraca i jednom ženom kada su sa planine sišli u selo Berkovići. Sprovedeni su u seosku stanicu policije gde su im oduzeti novac i lične isprave a zatim ih je policija prebacila do stanice policije Gacko. Po izlasku iz autobusa morali su da prođu špalir [srpskih] žena, djece i vojnika koji su ih udarali drvenim i metalnim palicama. U zgradi policije bili su zatočeni nekoliko dana bez hrane i vode i prisiljeni da vrše nuždu u ćelijama. Tokom tog perioda svjedok je teško pretučen više puta i primoravan da potpiše izjavu u kojoj se navodi da je ubijao Srbe i silovao žene, što je on odbio.

Nekoliko dana kasnije je, vezanih ruku, sa desetak zatočenika “strpan” u kamion, odveženi su do mosta u mestu Kotlina gdje im je naređeno da se postroje uz ivicu mosta. Rezervni policajac, profesor istorije Dragan Lažetić, izdao je naredbu grupi lokalnih policajaca da pucaju. Bešić je pogođen u ruku i dok je ležao video je kako Lažetić puca u glavu svakom od strijeljanih. Kada je čuo da Lažetić govori da mu je ostao još samo jedan metak odlučio je da ustane i pokuša da pobjegne. Trčao je do obližnjeg muslimanskog sela gde je dobio ljekarsku pomoć. Iste večeri je kroz dvogled posmatrao kako načelnik SUP Gacko dolazi kolima na most i zajedno sa ostalima iz streljačkog voda baca ubijene za mosta u lokvu, a potom na njih baca bombu.

Stanišićeva odbrana je ukazivala na navodne nedosljednosti u svjedokovim izjavama tvrdeći da je ranije rekao da je ranjen samo jednom, ali je svedok to odbacio i naglasio da su ga doktori pregledali i ušili mu obe rane.

Izvor: SENSE Tribunal

About Bosnian Genocide

For genocide deniers, the biggest nightmare is the truth.
This entry was posted in Bosnian Genocide. Bookmark the permalink.